maandag 3 januari 2011

Om alvast in de agenda te noteren.
Persbericht
Met een zijden draadje
Borduurtechnieken in de kledingtraditie van de Miao

Van zaterdag 5 tot en met zondag 20 februari 2011 organiseert de handwerkvereniging ’t Vingerhoedskruid haar 11e handwerktentoonstelling in het Zilvermuseum Sterckshof in Deurne bij Antwerpen

De borduurwerken van een zeer bijzondere volksgemeenschap, de Miao, zullen het speciale thema zijn van deze tentoonstelling.
Deze minderheidsgroepering woont in de Chinese provincie Guizhou op 1500 km ten zuiden van Peking in een gebied met een subtropisch klimaat en bergen tussen 500 en 2000 meter hoog. De Miao is een erg kunstzinnig volk dat graag muziek maakt, verhalen vertelt en prachtig borduurt.

De zorg voor de kleding is één van de talrijke taken van de Miao-vrouwen. Dat begint bij het kweken van de zijderupsen en het oogsten van katoen en gaat tot spinnen, weven, verven, batikken, vlechten en borduren.
De vrouwen dragen altijd het nodige materiaal bij zich in een klein pakje en kunnen iedere vrij moment werken aan een lapje. Als er voldoende stukjes geborduurd zijn, worden ze samengevoegd tot een heel kostuum.
Meisjes leren, vanaf hun zesde jaar, hoe ze kostuums van hun eigen dorp moeten maken en alle textieltechnieken komen daarbij aan de beurt.
Ieder dorp heeft een eigen traditie met eigen borduursteken en motieven waarin de verhalen, de mythen en de legendes verweven zijn.

Op de tentoonstelling zullen de bezoekers het ontstaan van de kledij van de Miao kunnen volgen. Vanaf de kleine, met zijden draad en met diverse steken geborduurde lapjes, tot volledige, kleurrijk versierde kostuums. Kostuums voor alle dagen en voor feesten.

Naast de buitengewone borduurwerken van de Miao toont ’t Vingerhoedskruid ook de borduurwerken van haar leden die de voorbije twee jaar in haar atelier werden gemaakt.

De tentoonstelling gaat door in het Zilvermuseum Sterckshof, Hooftvunderlei 160 in 2100 Deurne bij Antwerpen. Alle dagen van 10 tot 17 uur.
De algemene inkom-bijdrage is 5 € per persoon (-12 jaar gratis).

Marie-Louise Draelants
vingerhoedskruid.blogspot.com
vingerhoedskruid23@hotmail.com

8 opmerkingen:

Amarins zei

Wat geweldig, het is wel erg jammer dat het zover bij me vandaan is.
Groetjes,
Amarins

Erna zei

Leuke tip Jeanny, maar net als Amarins woon ook ik te ver ....
Liefs
Erna

Anoniem zei

naar deze regio in china ga ik half maart naar toe.
ik verwacht een byzondere reis !
we gaan half maart weg i.v.m. de lentefestivals die daar dan in een aantal dorpen van al deze minderheidsgroepen gehouden worden. als je wil kan ik na onze reis wat foto,s aan je laten zien via de mail.
p.s. ik geniet van je blog.
harteklijke groeten van ton moest uit made.

Jeanny zei

Ton dan wens ik je alvast een heel mooie reis toe. Het zal een heel bijzondere ervaring zijn.
Groeten, Jeanny

ine zei

Een leuk vooruitzicht!!

josé zei

Hier was ik graag naar toe gegaan, want jaren geleden heb ik een reis door China mogen maken van 2 1/2 week. En weet wat voor mooie handwerken ze daar maken.

Het leek mij geweldig mooi om dit te kunnen bekijken. Maar helaas ik ben niet in de gelegenheid om hier naar toe te gaan.
Wat er staat een vakantie voor de deur in deze periode,jammer !!

Liefs José

Willy zei

Wat zal dat een mooie tentoonstelling zijn.
Die foto die je laat zien is wel heel uitnodigend.
Prachtig gekleed. Een mooie locatie ook waar het plaatsvindt.
Groetjes

lheurebleue zei

dank voor de tip! ziet er heel interessant uit.
ik probeer ernaartoe te gaan.